tisdag 15 november 2011

Ale - Classmate

Hej bloggen!

Classmate är ett system som kommunen Ale använder sig av och som var först i Sverige med att använda det. Classmate innebär att man i årskurs 1-4 på lågstadiet får en egen dator, precis som oss i Falkenberg. Skillnaden är att vi har olika datorer. Vi använder oss utav Mac-datorer medan Ale har en PC-baserad dator som kallas för Classmate.
Datorn är unik på sitt sätt då den är barnanpassad d.v.s att den t.ex. klarar ett fall från upp till 70 cm och är vattentålig med spillsäker tangentbord, har en touchskärm, har ett tyst tangentbord, datorn fungerar som ett papper och en penna, den är vridbar och det räcker med att ladda den varannan dag. Det unika med Classmate är att läraren från sin egna dator styr vad eleverna ska göra och inte. Med hjälp av en knapp kan man stänga av alla elevers datorer på en gång och likaså internet. Om inte datorn är kopplad till skolans nätverk regelbundet slutar datorn att fungera för tillfället, alltså har man ingen nytta till att stjäla en Classmate.

Barnen vi intervjuade fick sin Classmate i årskurs 1 på lågstadiet. De tycker om detta väldigt mycket och säger att de har utvecklats både skriftligt och förmågan till att läsa har blivit större, eftersom att med hjälp av en penna som är kopplad till datorn kan de skriva på skärmen. Eleverna säger att de har blivit duktigare i skolan och de har lärt sig att maila och blogga.

Lärarna har väldigt stor roll när det kommer till Classmate eftersom att de är grunden till undervisningarna och de i stort sätt styr och bestämmer vad eleverna bör arbeta med. Lärarna känner att eleverna har utvecklats stort genom detta systemet och vill fortsätta utveckla detta så mycket man kan.

Vi valde att fördjupa oss i detta för att det verkade väldigt intressant för att vi tidigare inte mött oss på något liknande och för att vi i Falkenberg också har en till en.


Här är en bild på några utav eleverna som använder sig utav Classmate:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar