onsdag 30 mars 2011
Livet är fullt av drömmar
tisdag 29 mars 2011
Klimatsmart mat på mässan?
Jag (Raymond) har jobbat med min presentation av olika miljömärkningar. Titta här.
Igår upptäckte vi att restaurangen THE GARDEN som vi äter på här på mässan är miljömärkt med SVANEN så det känns bra att äta där!
Idag fick vi kyckling med örtstekt potatis till lunch. På tallriken låg också sallad med sockerärtor och på toppen av maten låg friterade glasnudlar, det såg fräckt ut!
Lägger man ut dagens lunch på klimatsmartmat.net
så får man veta hur mycket koldioxidutsläpp det är per potion. Dagens lunch låg på ca 1 kg koldioxid/portion.
/Raymond & Matilda
In the cave


Utsikt inifrån grottan...
Jag sitter inne i den dyra stolen igen och jobbar och bilderna visar det jag ser. Salen är full med människor.
Idag har vi en ny taktik då vi ska vara mer aktiva. Vi skall ta första steget och inte vänta på att besökarna kommer till oss. Vi skall visa dem vad vi gör och vad som händer när en elev får en egen dator att använda för sitt skolarbete.
Sovmorgon

DAG 2
Vi behövde inte vara lika tidigt på mässan idag. Det var skönt att få sova någon timme extra.Vi gick på bio igår och såg I'm number four så det blev lite sent.
Igår var det inte så många av besökarna som tog initiativ och gick fram till oss. Det var ett fåtal som kom fram och ställde frågor. De hade många frågor om datorerna och vad som var speciellt med just vår skola.
Idag har vi fått order om att vara inbjudande och prata mycket med besökarna.
måndag 28 mars 2011
Drömskola




Vår monter skall föreställa ett annorlunda klassrum. Man kan säga att vår monter försöker likna ett klassrum med många olika rum.
I rummet som heter CAMPFIRE kan man kan sitta med klasskompisar och lärare och diskutera. Just det här rummet har åtta kuber att sitta på, i mitten finns ett treflikigt bord och på det brinner en eldstad.
Du kan också vara i rummet WATERING HOLE. Där stannar man till, tar en fika och pratar med vänner och slappnar av. Det rummet har runda bord med höga stolar runt.
MOUNTAIN TOP är ett rum där man kan presentera sina arbeten man gjort i skolan. Man kan ställa sig uppe på en "scen" och redovisa inför sina kompisar och det finns även säckar för de som skall lyssna på presentationen. Här kan även läraren ha sina genomgångar.
Min absoluta favorit är CAVE där man kan sitta ensam och ha lite lugn och ro. Stolen heter Globe Chair och i den kan jag sitta och jobba koncentrerat. Men stolen är ganska dyr och kostar nästan 30 000 kronor.
Arbete med digital kokbok

Vi jobbar med olika projekt som vi tycker verkar vara intressanta. Jag jobbar med iWeb med en digital kokbok. I min kokbok ska jag lära mig om vad som är miljövänligt, ekologiskt, kravmärkt och närproducerat. Vi ska försöka att förstå vad det innebär att vara en ekologiskt/kravmärkt producent. Vi gör detta arbete för att se att ekologisk, kravmärkt mm mat inte bidrar till växthuseffekten och ger oss en bättre miljö.
Vi försöker jobba, men samtidigt svara på frågor som politikerna frågar. Vi har kommit halvvägs på dagen och har just nu en liten paus. Politikerna är på föreläsningar och sen när dom är klara med föreläsningen kommer dom och minglar hos oss.
Det är fler skolor än bara vi på mässan. Det är mellanstadieelever från Vittraskolan i Stockholm och och gymnasieelever från YBC som också är en skola i Stockholm. Det är väldigt intressant det här. Det är så mycket folk! Folk med kameror kommer fram för att intervjua oss. De frågar vad vi arbetar med och vad som är bra med dator och ”En till en”.
Igång

Jag jobbar och sitter samtidigt och väntar på att folk ska komma och ställa frågor. Det har redan börjat fyllas ganska mycket med folk, men mer blir det. Jag har valt att jobba med no och matens kemi. Där jag gör en presentation i programmet Prezi om vad jag kan om mat och kroppen osv. Jag skriver lite om olika kolhydrater, hur man delar ner dom och lite om sockerarter. De flesta frågorna jag har fått hittills handlar om datorerna. De undrar om vad jag tycker om att ha en egen dator och hur det påverkar mitt skolarbete.
Här kan du se hur långt jag har kommit:
Just getting started
De har delat upp montern i fyra olika delar och de har sagt att det ska försöka likna en skolmiljö, men jag tycker mer att det ser ut som ett mysrum på dagis. Det känns kanske lite barnsligt med kuddar, men det skulle vara roligt att ha annorlunda klassrum.
Omkring oss så finns en massa andra montrar och många ser intressanta ut. Det vi ska göra här är att berätta och visa vad vi gör i skolan. Vi hoppas på besök från politiker och kommunfolk. De är här för att gå på föreläsningar och en massa seminarier och det är meningen att de i pauserna skall fika och bli nyfikna på oss.
söndag 27 mars 2011
SKOLRIKSDAG 2011
På tur står nu en tripp till Skolriksdagen 2011 där sex tjejer och killar från Skogstorpsskolan ska representera Falkenberg tillsammans med två av sina lärare. Resan börjar redan i eftermiddag. Följ deras turné här.
// Kristina Björn
tisdag 15 mars 2011
På möte med holländare
Martin Tallvid snackar resultat
Klipp med Johan Glans visades för publiken för att visa hur it-tekniken gick till innan 1-1, eller ja hur it-tekniken allmänt kan vara. Publiken skrattar ikapp. Kan gubbar och tanter skratta? Lille Johan Glans gör susen!
Kan man ge en dator till en 14-årig kille? Nej absolut inte! Porr och datorspel!? Är det så vi vill att skolan ska se ut? Men forskning visar precis tvärtom! Det har visat sig att killars snittbetyg i högstadiet blivit bättre och att man som fjortonårig kille inte alls lägger så mycket tid att titta på porr som man trodde. Hej och hå! Det finns hopp.
De undersökningar som gjorts visar positiva resultat, så länge lärare visat nyfikenhet och intresse. Många känner att datorn tar ifrån makten från lärare och ger den till eleven. Men lärare, ni måste hänge med i utvecklingen! Globalisering pågår och vi är på efterkälken. Sluta sura och öppna er för datorns möjligheter! Martin ser en positiv utveckling med 1-1. Han menar att det inte längre är ett projekt, utan en del av utvecklingen. 1-1 är här för att stanna!

Dagens fråga - Vad tar du med dig från mässan? Har ni blivit inspirerade?

Jag har fått mycket tankar och idéer om hur vi ska utveckla datatekniken på skolan. En givande och inspirerande dag.
Det ska bli spännande att jobba på ett nytt sätt. Inspirationen har flödat och det ska bli kul att komma igång med En-till-En projektet.
Susanne Nilsson och Maggie Wald, lärare.
Vi har sett att det ger resultat att tänka nytt och blivit inspirerade att driva detta projekt framåt på skolan. En-till-En projektet är nytt för oss och vi ser fram emot att arbeta med detta.
Linda Rudin och R
Falkenberg har vågat gå längre. Det är spännande att vi har tog risken utan att veta vad vi gav oss in på. En fråga som vi blev inspirerade av var vem det är som har makten nu, läraren eller eleven? Har datorerna gett eleven mer makt än tidigare?
IT-pedagog i en En-tillEn kommun
De tre IT-musketörerna inleder sin föreläsning med att jämföra sitt arbete som ett gigantiskt pussel som enligt de själva är världens roligaste uppdrag att lösa. Kärnan i uppdraget är att man aktivt arbetar för att alla enskilda individer ska ges stimulans att lyckas efter sina egna förutsättningar och förmågor. Nyckeln för att detta mål ska förverkligas anser man är att endast se möjligheter i den fortskridande processen, alltså inte leta efter problemen utan snarare söka efter lösningen till problemen.
Ska man se det ur ett IT-pedagogiskt perspektiv menar de tre på att det måste finns ett förtroende mellan alla inblandade parter; rektorer, lärare, elever och politiker om projektet ska kunna gå att genomföra och utvecklas.
Vi fick även en genomgång i hur man bar sig åt när man började bygga upp den plattform som finns idag. Sammanfattningsvis såg förberedelserna ut som följer:
* Genomföra förberedelser på skolenheten i form av installering utav bredband och trådlös enhet
* Uppstart utav en pilotgrupp bestående utav lärare och rektorer som skall vara vägvisare för övriga inblandade parter på sikt
* Utlämning utav datorer bör ske successivt där lärarna får ta del utav sina på förhand
* Att man bildar en workshop/PIM där främst lärarna ska ges möjligheten att bli bekväma vid hantering utav sin dator, samt att elever på sikt ges möjlighet till ”hjälp till självhjälp”
* Åhörarna uppmanades även att ta del av den förebild som Falkenbergs Kommun har haft i sitt uppbyggande utav projektet i form av Ruben Puenteduras vars erfarenheter och tankar inom ämnet är oerhört relevanta och en bra grund att stå på, där slagordet ”Fyra kvalitetsnivåer av förändring med ny teknologi” och dess underrubriker är en ledstjärna.
Man poängterar även ständigt under sin föreläsning vikten av ”möjligheter i öppen miljö”. Att ge alla inblandade parter en möjlighet att få ta eget ansvar och utvecklas efter eget behov, och inte låsa datorerna inom vissa ramar.
Lust att lära med Charlotte Neumann
domarna som lockade och chansen att bidra med kunskap och lärdom, samt att hon alltid haft intresse för språkämnen som svenska och engelska.
Hon kom till Falkenbergs gymnasieskola 2002 och då var it-miljön på skolan inget att skryta om. Skolan fungerade på exakt samma sätt som den hon en gång hade hoppat av och kritiserat. Skolan hade inte utvecklats på det sättet hon hade önskat. Hon ansåg att i takt med att eleverna förändrades var det ett krav att skolan skulle göra det i samma takt. Lotta kände själv att hon hade stora visioner att modernisera skolan. Tillgången till datorer på skolan skedde endast i datorsalar där ett tjugotal stationära datorer fanns till förfogande. Dessa skulle i sin tur fördelas jämt på en klass från 25-30 elever, detta var inte rimligt. Datorerna var långsamma och att komma igång med dem tog ofta halva av lektionstiden. Till slut bestämde man sig för att sätta ut stationära datorer i studierhallarna. Detta fungerade ett tag, 2009 och 2010 nådde skolan sin botten inom it då alla datorer iprincip slutade att fungera. Vi hade ungefär två fungerade datorer på hela samhällsprogrammet. Både för oss elever och lärare var detta ett katastrofscenario. Arbeten kunde inte lämnas utföras på ett sätt som passade elever och lärares behov. En förändring var ett måste och elever tog tag i saken själva. Insändare skrevs och många elever tog kontakt med politiker. Detta gav resultat då en-till-en projektet infördes på skolan.
Vi fick tillgång till Mac-datorer hösten 2010. Projektet startade en het debatt, där vissa var negativa till att helt byta system från PC, men efter otaliga möten och diskussioner kunde vi till slut enas och projektet var i full gång. En rolig och spännande resa, säger Lotta Neumann med iver i rösten. Projektet har lett oss till nya möjligheter inom lärandet, och lärare och elever samarbetar mer än någonsin, genom att ge varandra tips och idéer om undervisningen.
Lotta tar även upp vilka program hon använder sig av med hjälp av datorn och talar mycket positivt om det datorerna har bidragit med och det är svårt att inte ryckas med i den glädjen hon bjuder på.
Sammanfattningsvis, ett mycket intressant seminarium, där alla åhörare lyssnade uppmärksamt och frågorna flödade. Vi hade kunnat sitta kvar längre och diskutera alla fördelar med Mac.
Dagen inleder med buller och bravur
Vi hälsas välkomna till Falkenbergs kommun – kommunen som aktivt tar del i 1-1 projektet: en dator till varje elev.
I Falkenberg finns hela 31 förskolor, 23 grundskolor och 2 gymnasieskolor. Av dessa deltar sex grundskolor i projektet där samtliga elever i årskurs 6, 7, 8 och 9 får tillgång till varsin dator. På Falkenbergs gymnasieskola deltar fem gymnasieprogram där cirka 700 elever inte längre behöver samsas om 10 fungerande datorer. Projektet har kommit långt och öppnat betydligt fler möjligheter för både lärare och elever, och en enorm förändring i verksamheten har skett. Falkenbergs kommun har kastat sig in i framtiden.
Herrskapet tas i och med detta inspirerande välkomnande med på en it-resa, och introduceras till projektprocessen. Fakta och grundtankar presenteras. Förstår alla? Hänger danskarna med? Förhoppningsvis! I vilket fall ser alla glada och bekväma ut.
1-1-projektet har varit igång sedan år 2007, då skolorna i kommunen tidigare beskrivs fungerat som isolerade öar med få gemensamma riktlinjer och ingen röd tråd. Ett gemensamt it-projekt skulle täcka upp problemen och skapa denna röda tråd samt föra elever och lärare framåt och sätta Falkenberg på kartan. Ännu är projektet inte fullbordat och med ett it-projekt lär man inte nå ett slutgiltigt mål. Istället befinner man sig under ständig utveckling. Tillsammans kan vi! Tillsammans kan vi skapa möjligheter för elever och föra skolans utveckling framåt.
En dramatisk film visas, inspirerande avslutningsord knyter ihop säcken och med kurrande magar beger vi oss ut i framtiden.
Good Mårning dames and gäntlemän

Vi presenterar Lova Strömberg, Simon Frankfeldt, Amina Yussuf, Chelsea Long och Agnes Stenborg.
Välkomstmöte + Inledning
Välkomna hit!
Idag är det dags att få reda på mer om 1-1 Falkenberg, och vi som ska guida er genom vår IT-djungel idag är fem elever från Falkenbergs gymnasieskola. Vi är mycket stolta över att få ta del av projektet och ser fram emot att se vad som händer under dagen. Tveka inte om ni ser oss, att fråga oss om våra åsikter :)