tisdag 15 mars 2011

Lust att lära med Charlotte Neumann

Lotta Neumann öppnade sitt seminarium med att intresseväckande frågeställningar och presenterade sig själv som lärarnas "Pippi Långstrump". Hon berättar hur hon halkade in på detta yrket. Det var ung
domarna som lockade och chansen att bidra med kunskap och lärdom, samt att hon alltid haft intresse för språkämnen som svenska och engelska.

Hon kom till Falkenbergs gymnasieskola 2002 och då var it-miljön på skolan inget att skryta om. Skolan fungerade på exakt samma sätt som den hon en gång hade hoppat av och kritiserat. Skolan hade inte utvecklats på det sättet hon hade önskat. Hon ansåg att i takt med att eleverna förändrades var det ett krav att skolan skulle göra det i samma takt. Lotta kände själv att hon hade stora visioner att modernisera skolan. Tillgången till datorer på skolan skedde endast i datorsalar där ett tjugotal stationära datorer fanns till förfogande. Dessa skulle i sin tur fördelas jämt på en klass från 25-30 elever, detta var inte rimligt. Datorerna var långsamma och att komma igång med dem tog ofta halva av lektionstiden. Till slut bestämde man sig för att sätta ut stationära datorer i studierhallarna. Detta fungerade ett tag, 2009 och 2010 nådde skolan sin botten inom it då alla datorer iprincip slutade att fungera. Vi hade ungefär två fungerade datorer på hela samhällsprogrammet. Både för oss elever och lärare var detta ett katastrofscenario. Arbeten kunde inte lämnas utföras på ett sätt som passade elever och lärares behov. En förändring var ett måste och elever tog tag i saken själva. Insändare skrevs och många elever tog kontakt med politiker. Detta gav resultat då en-till-en projektet infördes på skolan.

Vi fick tillgång till Mac-datorer hösten 2010. Projektet startade en het debatt, där vissa var negativa till att helt byta system från PC, men efter otaliga möten och diskussioner kunde vi till slut enas och projektet var i full gång. En rolig och spännande resa, säger Lotta Neumann med iver i rösten. Projektet har lett oss till nya möjligheter inom lärandet, och lärare och elever samarbetar mer än någonsin, genom att ge varandra tips och idéer om undervisningen.
Lotta tar även upp vilka program hon använder sig av med hjälp av datorn och talar mycket positivt om det datorerna har bidragit med och det är svårt att inte ryckas med i den glädjen hon bjuder på.

Sammanfattningsvis, ett mycket intressant seminarium, där alla åhörare lyssnade uppmärksamt och frågorna flödade. Vi hade kunnat sitta kvar längre och diskutera alla fördelar med Mac.

1 kommentar:

  1. Bra inlägg om hur det är att jobba med dator i skolan, det ger mycket tillbaka.

    SvaraRadera